Puszcza Bukowa - informacje, mapy, forum, galeria.

Logowanie

Sonda

Co sądzisz o wypowiedzi nadleśniczego o tym, że ruch rowerowy na szlakach puszczy jest "niedopuszczalny" (patrz forum) ?

Witamy, Gościu
Nazwa użytkownika Hasło: Zapamiętaj mnie

Ślady GPS szlaków by oskarlima
(1 przeglądających) (1) Gość
  • Strona:
  • 1

TEMAT: Ślady GPS szlaków by oskarlima

1 miesiąc, 2 tyg. temu Ślady GPS szlaków by oskarlima #810

dobra robota, duże ułatwienie dla wszystkich początkujących w Puszczy Bukowej (pieszych np. nordic walking i rowerzystów) wyposażonych w nawigacje Garmina, jak tylko trochę podeschnie przetestuje szlak Czerwony - imienia Stanisława Pawelskiego na początek ...

@oskarlima

jeśli możesz prześlij szlaki do serwisu Garmin Connect, niewiele osób zna te forum a użytkowników Garmina jest sporo

ps są niewielkie rozbieżności co do punktów charakterystycznych np Szwedzki Głaz w stosunku do danych z projektu UMPpcPL, ale może blednie zakładam ze ostatni punkt to SG ?

ogólnie bardzo fajny pomysł i dobra baza jeśli ktoś chciałby rozwijać temat dalej, np multimedia dołączone do POI czy geocaching

P.
Załączniki:

1 miesiąc, 2 tyg. temu O:Ślady GPS szlaków by oskarlima #811

@ P_Jedrzejczak
Zajrze na GarminConnect, jeszcze tam nie bylem.
Odnosnie Szwedzkiego Glazu to nie jest on dokladnie na koncu zoltego szlaku (czyli w UMPpcPL pozycja Glazu jest ok). Glaz jest ok.30 m od konca szlaku, polozony na nieduzym wzniesieniu zaraz przy Drodze Chojnowskiej.

pozdrawiam
(przepraszam za brak polskich znakow)

1 miesiąc, 2 tyg. temu O:Ślady GPS szlaków by oskarlima #832

zrobione a wiec krotki raporcik:
poslugujac się śladem Mariusza, przygotowałem trasę pod Garmina Streetpilot c510, ograniczyłem się do 4 punktów:
1 Start ul. Kozia
2 Pierwszy punkt pośredni (N53 18.983 E14 43.304)
3 Drugi punkt pośredni (N53 18.388 E14 42.877)
4 Meta: sklep spożywczy w Glinnej
to wystarczy aby nie zbłądzić .-)
trasa średnio trudna ze wskazaniem na górala/crossa mój trek co prawda przetrwał ale miałem wyrzuty sumienia , szczególnie zjazd z Kołowa jest dosyć wyboisty (żeby nie było nudno zmieniłem powrotna trasę) miejscami jeszcze stoi woda, uszkodzenia nawierzchni na odcinkach brukowanych, szlak niezbyt uczęszczany
aha sklep w Glinnej jest otwarty 7-11 i 15-18 wiec jeśli ktoś zamierza zaplanować tam przystanek wskazana jest punktualność.
Jak będę miał chwile przygotuje paczkę pod Garmina nüvi tzn punkty charakterystyczne plus zdjęcia kluczowych miejsc.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 1 miesiąc, 2 tyg. temu przez P_Jedrzejczak.

3 tyg. temu O:Ślady GPS szlaków by oskarlima #883

• Paweł
  • szaman
Można pobrać te same ścieżki przekonwertowane do formatu .plt - Ozi Explorer . Zostały przesłane przez jednego z użytkowników serwisu. Są dostępne tu : http://bukowa.szczecin.pl/trasy/gps-lady.html

2 tyg., 1 dzień temu O:Ślady GPS szlaków by oskarlima #886

• mikesz
  • traper
1 Start ul. Kozia
2 Pierwszy punkt pośredni (N53 18.983 E14 43.304)
3 Drugi punkt pośredni (N53 18.388 E14 42.877)
4 Meta: sklep spożywczy w Glinnej
to wystarczy aby nie zbłądzić .-)
trasa średnio trudna

Jeśli ten odcinek jest średnio trudny to do trudniejszych jaki zaliczysz???
sory, na moje oko raczej light. Zgodzę się na średnio trudny kiedy popada zdrowo....

2 tyg., 1 dzień temu O:Ślady GPS szlaków by oskarlima #887

przecież napisałem ... "miejscami jeszcze stoi woda"
poza tym jeździmy we dwóch (syn lat 4 w foteliku) wiec dla równowagi proponuje woreczek cementu na plecy (+20 kg) i wtedy ponownie możemy negocjować poziom trudności trasy

Trudny jest podjazd pod Kołowo (tez od Koziej) oczywiście w konfiguracji +20 i szlak czarny od tej samej strony, tam się zakopaliśmy i musiałem odpuścić ale spróbuje jeszcze raz z lepszymi oponami. Godny polecenia dla początkujących jest kawałek od Koziej do Płoni, potem podjazd ul.Deszczowa na szlak czerwony i powrót, trasa max 1h, która spokojnie można zrobić po obiedzie jeśli ktoś mieszka w pobliżu np nad Rudzianka.

2 tyg. temu O:Ślady GPS szlaków by oskarlima #888

• mikesz
  • traper
Hmm, +20 ok, zgodzę się, że ciężko
Szlak czarny od Koziej to chyba masz na myśli odcinek Vadama ?
Nigdy mi się nie udał ten podjazd. Dalej już do Bukowca ( od Bramy Czwójdzińskiego ) jest OK.

Do bardzo trudnego odcinka ja zaliczam żółty szlak od Serca Puszczy do wieży w Kołowie. Jest tam potwornie trudny wąski zjazd prawie po krzakach. Ja zaliczyłem w tym miejscu ( na samym dole ) mocną wywrotkę. Mówię tu o ustawieniu przedniego hamulca tak aby nie blokował koła a mocno wspomagał. Mimo to nabrałem rozpędu lądując na dole w krzakach.

2 tyg. temu O:Ślady GPS szlaków by oskarlima #889

tak, to dokładnie ten kawałek ... najśmieszniejsze ze na profilu dramatu nie ma

nie jechałem tamtędy jeszcze ale wszędzie po Puszczy się kręcą kolesie z jakiegoś klubu, na tym sprzęcie co maja może bym się odważył

PS te ślady z GPS-a wyglądają na rowerek albo oskarlima faktycznie wyciąga 27 km/h na piechotę
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2 tyg. temu przez P_Jedrzejczak.

2 tyg. temu O:Ślady GPS szlaków by oskarlima #890

• mikesz
  • traper
Dawno już nie śmigałem tak ostrzej rowerkiem po Puszczy, a to ze względu na małą kontuzję stopy. Choć minęły już ponad dwa lata stopa nie toleruje większych obciążeń typu nacisk na pedały.
Ale, całkiem niedawno wraz z żoną zrobiliśmy sobie maleńką przejażdżkę. Wracając z Binowa postanowiliśmy skoczyć sobie jeszcze na Szmaragdowe. Ruszyliśmy od Przełęczy Trzech Braci zielonym w kierunku Szwedzkiego Kamienia. Chcąc poczuć wiatr we włosach pozwoliłem aby rowerek nabrał rozpędu. Tuż za Szwedzkim Głazem jest takie rozwidlenie ( krzyżówka ) gdzie droga odbija w prawo i biegnie gdzieś do rezerwatu. Na samym rozwidleniu leży sobie żółty piasek niczym z piaskownicy. Kiedy wjechałem w niego rower zapadł się po same osie. Chyba nie trudno się domyśleć jak kończy się takie gwałtowne zatrzymanie...

2 tyg. temu O:Ślady GPS szlaków by oskarlima #891

P_Jedrzejczak napisał:
PS te ślady z GPS-a wyglądają na rowerek albo oskarlima faktycznie wyciąga 27 km/h na piechotę

Niestety 27 km/h piechotą nie dam rady
Większość śladów robiłem na rowerze, choć były fragmenty że musiałem go prowadzić. Czasami koleiny po traktorach w błocie miały 20-30 cm, zdarzały się pokrzywy metrowej wysokości i inne niespodzianki, ale chyba sporo osób widziało takie klimaty w Puszczy.

2 tyg. temu O:Ślady GPS szlaków by oskarlima #892

• mikesz
  • traper
[/quote]Niestety 27 km/h piechotą nie dam rady
Większość śladów robiłem na rowerze, choć były fragmenty że musiałem go prowadzić. Czasami koleiny po traktorach w błocie miały 20-30 cm, zdarzały się pokrzywy metrowej wysokości i inne niespodzianki, ale chyba sporo osób widziało takie klimaty w Puszczy.[/quote]

Nikt nie zrobi 27 km po Puszczy ( i nie tylko ) bez wstępnego przygotowania. Ostatnio ( 12. 04. przeskoczyłem sam siebie.
Dystans około 25 km z plecakiem o wadze 3/ 4 kg.
Do 20 km OK, ale o pięć więcej to była już katorga.
Choć wiedziałem, że przechodzę dwudziesty kilometr ( protestują pachwiny mocnym bólem ) to jednak co było zrobić.
Tak wyglądały zaparzone palce prawej stopy;
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2 tyg. temu przez mikesz.
  • Strona:
  • 1
Wygenerowano w 0.61 sekundy